Щорічно в Німеччині збирають понад 45 мільйонів метричних тонн зерна. Окрім вмісту води, температура є одним з найважливіших показників, що використовуються для забезпечення якості під час зберігання. Найбільш продаваною зерновою культурою є пшениця, яка становить майже половину всього зібраного врожаю. Значна частина зерна зберігається до його подальшої переробки. Навіть у червні - незадовго до збору врожаю - у силосах та інших подібних сховищах зберігається до 8 мільйонів метричних тонн зерна.
При зберіганні зерна необхідно враховувати численні параметри. До них відносяться сушіння і вентиляція до того моменту, коли зерно можна буде зберігати, а також запобігання утворенню мікотоксинів з плісняви. Підвищення температури після досягнення температури зберігання є важливим сигналом. Це ознака появи зернових довгоносиків.
Підвищена температура також свідчить про надмірну вологість або вміст води в зерні. У цьому випадку починається проростання і температура підвищується. Вологість у силосі також збільшує ймовірність появи шкідників і плісняви. На відміну від інших видів зерна, здатність до проростання та енергія проростання пивоварного ячменю має вирішальне значення для подальших етапів технологічного процесу. Це означає, що пивоварний ячмінь потребує достатньої вентиляції. Тому моніторинг температури також відіграє важливу роль для цього виду зберігання.
Тому моніторинг температури відіграє важливу роль у цьому типі зберігання. Для датчиків температури, що використовуються, потрібен дозвіл ATEX. Через наявність пилу в зерносховищах вони вважаються потенційно вибухонебезпечними зонами.
Під час обробки та переробки неминуче накопичується пил - у вигляді злипання частинок, стирання зерна і, врешті-решт, у вигляді дрібнодисперсного зернового борошна. При перемішуванні цей пил може створити потенційно вибухонебезпечну атмосферу, яку ні в якому разі не можна запалювати. Тому, крім власне виробничого обладнання, всі застосовувані вимірювальні прилади також повинні бути сконструйовані відповідно до директиви ATEX. У більшості випадків верхній простір силосу класифікується як зона 20 - місце, в якому потенційно вибухонебезпечна атмосфера у вигляді хмари горючого пилу в повітрі постійно присутня протягом тривалого періоду часу.
Високі температури та підвищений вміст води призводять до масових втрат дихання та якості.
За допомогою моніторингу температури, а також візуалізації та архівування даних можна задокументувати процес зберігання, який зберігає якість і захищає продукт. Для цього в асортименті продукції JUMO є спеціальний багатоточковий температурний зонд, схвалений ATEX, який можна використовувати для вимірювання температури на різних висотах зернового силосу. Цей зонд був розроблений і виробляється французькою дочірньою компанією JUMO в місті Мец.
Силосний зонд JUMO може бути закріплений на металевій конструкції або бетонній панелі. З'єднувальний корпус з алюмінію або нержавіючої сталі з класом захисту IP6X полегшує обмін даними вимірювань при заповненому силосі. Датчики Pt100 або Pt1000 гарантують високу точність і повторюваність вимірювань відповідно до DIN EN 60751. Різні точки вимірювання можуть бути рівномірно розподілені на загальній довжині до 50 м в трубці зонда.
JUMO також пропонує відповідні технології для збору та оцінки даних. Це від різноманітних двопровідних передавачів до безпаперових реєстраторів, таких як новий JUMO LOGOSCREEN 700. Завдяки математичним і логічним функціям він може перемикати сигналізацію або інші системи. Мобільний доступ до записаних даних також можливий в будь-який час через смартфон за допомогою програми JUMO Device App. Конфігураційні дані можна переносити за допомогою флеш-накопичувача USB, тому використання ноутбука для обов'язкового програмування є застарілим. Для більш масштабних систем можна використовувати систему вимірювання, керування та автоматизації JUMO variTRON, яка також має функцію запису.
Зернові силоси
Датчик температури силосу від JUMO з максимальною довжиною 50 м
Повне вимірювання температури забезпечує безпеку в зерносховищі. Температуру можна використовувати для моніторингу сушіння та аерації до досягнення терміну зберігання, а також для запобігання зараженню шкідниками та утворенню мікотоксинів через плісняву. Для цього використовується датчик температури з максимальною довжиною 50 м і передавач - обидва з дозволом ATEX - через потенційно вибухонебезпечну атмосферу. Безпаперовий реєстратор або система вимірювання, контролю та автоматизації надсилає сигнали тривоги та керує сушінням і вентиляцією. Мобільний доступ до записаних даних можливий у будь-який час за допомогою смартфона.