Історія успіху: компостування

На твердій землі

Компостування - це біологічний процес кругообігу поживних речовин, під час якого органічні матеріали, що легко піддаються переробці, розкладаються бактеріями та грибами під впливом атмосферного кисню. У процесі компостування, окрім вуглекислого газу, вивільняються водорозчинні мінерали, такі як нітрати, солі амонію, фосфати та сполуки калію/магнію, які діють як добрива. Сьогодні компостування вже не є чимось, що відбувається лише на присадибних ділянках, а в основному здійснюється у великих масштабах місцевими муніципалітетами. У Німеччині для цього існує понад 1000 компостних заводів.

Компостування

Завдання

За даними Федерального статистичного управління Німеччини, у 2011 році близько 14 мільйонів тонн біогенних відходів було компостовано або зброджено на біогазових установках і згодом повторно використано в ґрунті в Німеччині. Німецьке законодавство про біологічні відходи передбачає, що встановлені температури для всіх партій компостування повинні бути задокументовані. Доказ необхідний, оскільки небезпечні мікроорганізми надійно знищуються під впливом температури в матеріалі. Ці дані завжди повинні бути доступними для "Bundesgütegemeinschaft Kompost" (Федеральної асоціації компосту). Температурна крива повинна бути записана під час гігієнічної обробки за допомогою постійного та неінвазивного прямого вимірювання температури в оброблюваному матеріалі. Крім того, температура повинна реєструватися автоматично. Часто перевірка температури здійснюється вручну операторами компостних установок. Витрати на персонал відповідно високі.

JUMO Wtrans B використовується у відвалі

Підхід до вирішення проблеми

Під час компостування на всю суміш повинна діяти температура понад 55 °C, якщо це можливо, протягом 2 тижнів поспіль, або 65 °C протягом 1 тижня. Температуру обробки необхідно вимірювати та документувати через регулярні проміжки часу - щонайменше один раз на робочий день. Прилади, що використовуються для вимірювання температури, повинні регулярно калібруватися - не рідше одного разу на рік - і калібрування повинно бути задокументоване. Тільки якщо документація непрямого контролю процесу може бути перевірена в будь-який час, можна вважати, що виготовлені компости нешкідливі з гігієнічної точки зору. Часто ця перевірка температури здійснюється вручну операторами компостних установок. Витрати на персонал відповідно високі. Компанія "GfA Lüneburg - gkAöR", що займається утилізацією, обрала систему автоматизації JUMO mTRON T та бездротові температурні датчики JUMO Wtrans B. Завдяки цьому процес контролюється повністю автоматично і документується в захищеному від несанкціонованого втручання режимі.

Компостувальна установка JUMO Wtrans

Антена приймача JUMO Wtrans

JUMO Wtrans вид спереду

Рішення JUMO Wtrans

Результати проекту

Стандартні попередньо визначені маски екрану значно скорочують час запуску для користувача. Завдяки впровадженому рішенню весь процес моніторингу та документування температури став набагато простішим для GfA Lüneburg.